Informatiu cap de Setmana 01-08-2020

El Consell Comarcal del Priorat impulsa, juntament amb la Diputació de Tarragona, l'IRTA i el Centre Tecnològic del Vi-VITEC, un pla pilot comarcal de compostatge de la fracció orgànica i de restes vegetals agrícoles. El pla vol adaptar-se a la realitat del Priorat, a l'escala dels seus municipis i pretén donar solució local a alguns dels problemes que presenta la recollida de les escombraries.

El conseller comarcal de Medi Ambient, Ferran Mestres, explicava que “el Priorat és un lloc idoni per posar en marxa aquest pla pilot ja que els índex de recollida de la fracció orgànica són molt elevats i creiem que ara podem donar un pas més”. En aquest sentit, el pla pilot compta amb suport econòmic de la Diputació i té un objectiu de replicabilitat a d'altres comarques i regions europees. 

El seu caràcter innovador ve donat per la inclusió de les restes agrícoles, cosa que permet fer un compost orgànic de gran qualitat per a usos agraris, que permetria beneficiar-se d'un recurs propi que ara mateix la comarca no aprofita. Amb tot, Mestres assegurava que aquesta serà la part més difícil “ja que cal canviar els hàbits de la pagesia per tal que conservin aquestes restes i que puguin ser recollides per anar a la compostadora”.

El pla preveu la implantació de petites plantes de compostatge en tots els municipis de la comarca, i altres dues de major capacitat a Falset i Cornudella de Montsant. Amb això, es pretén, també, gestionar de manera directa la recollida de la fracció orgànica i no dependre del Consorci de Residus de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, la gestió del qual ha aixecat moltes queixes entre els ajuntaments. “Molts consistoris estan descontents amb el servei del Consorci, sobretot pel que fa als retards en la recollida de les diferents fraccions”, afirmava el conseller comarcal, que afegia que “un canvi de model que s’enmiralli en l’autogestió dels residus pot ser una bona opció”.

El Consell Comarcal va presentar el pla pilot comarcal de compostatge als alcaldes i alcaldesses el passat dimecres a l’absis del Castell de Falset.

compostatge

Publicitat