Informatiu cap de Setmana 01-08-2020

Després de quatre anys el projecte LIFE Priorat + Montsant finalitza amb l’assoliment dels objectius de millora de la sostenibilitat en la producció vitivinícola. Entre aquests objectius s'hi trobaven incrementar la qualitat del raïm reduint i optimitzant el consum d’aigua del reg de la vinya, on s’ha arribat a estalvis d’entre 25 i el 35 % depenent de la zona, amb la monitorització de les dades metereològiques aconseguides amb la implantació d’una desena d’estacions metereològiques.

Un altre objectiu del projecte LIFE a la nostra comarca ha estat la reducció total de productes sanitaris fitosanitaris de sintesi química en més de 400 hectàrees i, encara en aquest sentit, la implementació de practiques de confusió sexual per combatre el cuc del raïm evitant l’ús fertilitzant químics.  

El projecte també ha servit per calcular la petjada ambiental de 19 cellers mitjançant la metodologia europea PEFCER d’anàlisi del cicle de la vida i que situa en 1,24 kg de C02 per ampolla de vi produïda, un 20% menys que la mitjana europea.

LIFE Priorat+Montsant és un projecte que persegueix desenvolupar i demostrar un model de producció vitivinícola sostenible en la comarca del Priorat, mitjançant l’aplicació d’un conjunt de metodologies per a l’ús eficient dels recursos naturals en tota la cadena de valor. El projecte està formant per cinc entitats: VITEC (Centre Tecnològic del Vi), el Consell Regulador de la DO Montsant, el Consell Regulador de la DOQ Priorat, l’empresa de serveis per a la sostenibilitat Anthesis Lavola, i la Plataforma Tecnológica del Vino (PTV), i compta amb la contribució financera del programa LIFE+ de la Unió Europea.

dom life

Publicitat