Imprimeix

La COVID-19 va obligar a interrompre totes les activitats presencials que organitza el el Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL). Aquest fet també va afectar les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua (VxL) que estaven fent trobades presencials i van haver d’aturar l’activitat de manera immediata. Malgrat això, moltes d’aquestes parelles han pogut continuar practicant el català a través del VxL virtual.

Com en la modalitat presencial, el VxL virtual consisteix a formar parelles lingüístiques compostes per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. La diferència, però, és que les trobades es fan a través de plataformes de videoconferència, com ara Skype, Hangouts, Whatsapp...

Amb l’objectiu de donar resposta a la demanda d’inscrits en la modalitat virtual que ha anat creixent al llarg d’aquests últims dies, el CNL demana la participació de voluntaris que vulguin dedicar una hora a la setmana a fer l’activitat. A part d’ajudar una altra persona a perdre la por i la vergonya de parlar la nostra llengua, el VxL també és una bona oportunitat per conèixer persones d’arreu del món i les seves cultures, la qual cosa aporta un munt d’avantatges: és una eina de coneixement mutu, de cohesió social, de solidaritat, de passar-s’ho bé; en definitiva, d’enriquiment personal.

Més places per als cursos en línia

Per altra banda, i davant l’interés creixent en aprendre la llengua catalana, el CNL ha ampliat el nombre de places per iniciar-se en l'aprenentatge de la llengua catalana o per continuar-lo amb el Parla.cat, la plataforma de cursos de català en línia.

Les inscripcions es podran fer directament al web de Parla.cat (www.parla.cat)a partir del 18 de maig. Les places són limitades i se n’ofereixen 560 repartides en 12 nivells que van des del Bàsic 1 fins al Suficiència 3. Aquests cursos començaran el 25 de maig i finalitzaran el 17 de juliol.

Així mateix, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus ha posat a la disposició de les persones interessades un tutorial en versió catalana, castellana i àrab que explica com es fa el registre i inscripció a la plataforma Parla.cat. Es pot trobar a l’apartat “Notícies” del seu web (www.cpnl.cat).

El Consorci per a la Normalització Lingüística ja va obrir dos períodes d’inscripció al Parla.cat amb tutoria durant el mes d’abril al públic general, i després un període intern adreçat exclusivament a l’antic alumnat per a uns cursos que van començar l’11 de maig. Entre aquestes tres fases s’hi han inscrit 3.429 persones a tot Catalunya. La previsió és que després d’aquesta quarta fase, la darrera del curs 2019-2020, s’arribi quasi als 4.000 inscrits.

*Alguns dels participants prioratins del Voluntariat per la llengua. Imatge d'arxiu.

voluntariatperlallengua

Vist: 606