Butlletí informatiu 08-07-2020

La primera Fira del Vi de Falset Online ha tancat amb un gran èxit de participació. El certamen, que enguany se celebrava a través d’internet després que la COVID-19 obligués a suspendre l’edició número 25 de la fira, ha reunit a través de les xarxes socials nombrosos professionals i amants del vi interessats en seguir les propostes que l’organització havia plantejat.

En xifres, fins al diumenge a les 16h, és a dir, durant el període en què es va desenvolupar la fira online, més de 18.600 usuaris s’havien connectat en algun moment per visualitzar algun dels actes. A hores d’ara, ja se superen les 20.000 visualitzacions. L’alcalde de Falset, Carlos Brull, destacava l’interés i l’èxit que ha tingut la fira. “Estem molt contents ja que les valoracions són molt positives i hem vist que és un format que ha agradat i que ha tingut un molt bon seguiment”, afirmava en declaracions a Ràdio Falset.

També els presidents de les DO Montsant i DOQ Priorat, Pilar Just i Salustià Àlvarez, mostraven la seva sorpresa i, a la vegada, satisfacció, per l’èxit aconseguit per aquesta primera Fira del Vi de Falset online. Just destacava que no es pensaven que la fira hagués anat tan bé mentre que Àlvarez deia que acaben la fira amb una sensació “extraordinàriament optimista” ja que “hem aconseguit fer una novetat a partir d’una incertesa”.

Torra crida al consum de productes de proximitat

La Fira del Vi de Falset online va ser inaugurada pel president de la Generalitat, Quim Torra, que va destacar l’empenta de la gent del Priorat a l’hora de sobreposar-se a les dificultats, com ara la crisi en el món del vi causada per la COVID-19. “Les heu passat magres moltes vegades, aquesta terra ha patit la fil·loxera, ha viscut el despoblament i ha patit embats meteorològics però malgrat tot sempre ha prevalgut el vostre esforç i la lluita per preservar la terra”.Torra va afirmar que tot i que ara el món del vi pateix per la crisi sanitària, les limitacions del comerç internacional i el tancament de bars i restaurants, “tan el sector com la fira del vi rebrotaran de la mateixa manera que ho fa el raïm any rere any”.

En aquest sentit, el president de la Generalitat va destacar que “si per una cosa ha servit aquesta crisi, ha estat per posar en valor la importància de la pagesia al nostres país”. Torra va llençar un dels missatges més repetits durant la Fira del Vi online i també durant tots aquests mesos que portem de confinament: “ara més que mai és el moment de creure en el que fem, en nosaltres, en la terra, hem de consumir els productes que fem a casa nostra i donar-los tot el valor que mereixen”.

Per la seva banda, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va posar de relleu la importància del món vitivinícola català i va anunciar que el seu departament està treballant per ajudar en tot allò que sigui necessari per al sector i “exigint” actuacions a les altres administracions que tenen competències en agricultura com el govern espanyol o la Unió Europea.

També la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va intervenir en l’acte d’inauguració. Llauradó va voler destacar la “capacitat de reacció” per part de l’organització de la Fira del Vi de Falset, que “en molt poc temps ha reconvertit la fira del vi en una fira del vi virtual”.

La subhasta solidària recull més de 2000€

Al llarg del cap de setmana, la Fira del Vi de Falset online va oferir un tast de blancs i un tast a tres bandes organitzat per la DO Montsant, una xerrada sobre l’origen de vi organitzada per la DOQ Priorat, una altra sobre la Champagne, que havia de ser la regió convidada de la 25 edició de la fira, un vermut musical i un concert de la violinista falsetana Marta Cardona i el contrabaixista Miquel Àngel Cordero.

També es va celebrar una subhasta solidària de lots de vins cedits pels cellers de la DO Montsant i la DOQ Priorat presentada pel periodista Xavier Grasset. Durant el diumenge es van recollir 2.087 euros, que aniran en benefici de l’Institut d’Investigació Mèdica Pere Virgili per fer front a la COVID-19. Està previst, que durant aquest mes de maig se segueixin subhastant la resta de lots que van quedar pendents.

No està clar encara si l’any que ve hi haurà una nova edició de la Fira del Vi de Falset online, però sí que se celebraran una sèrie d’activitats a través de la xarxa al llarg d’aquest 2020 que ens conduiran, si tot va com ha d’anar, a la 25a Fira del Vi de Falset, prevista pel primer cap de setmana de maig del 2021.

La presidenta de la DO Montsant explicava que “hi ha idees sobre la taula per organitzar diversos tastos dirigits on s’explicaran les característiques dels vins i de les denominacions d’origen de la comarca, també es podran adquirir els vins prèviament, etc”. La idea, segons Just, “és combinar el coneixement dels vins i de les DO amb el caire més lúdic que suposa disfrutar d’aquests vins”.

Finalment, en el marc de la Fira del Vi online, la DOQ Priorat va anunciar la posada en marxa a partir de la tardor d’un nou projecte de formació per donar a conèixer les principals característiques d’aquesta denominació d’origen qualificada. És tracta de cursos dirigits a amants del vi, a professionals i també d’un curs creat expressament per a un públic internacional que ha de servir perquè aquests es converteixin en divulgadors del Priorat arreu del món. El president de la DOQ Priorat destacava, això sí, que “aquests cursos se celebraran de forma presencial, doncs el Priorat no es pot entendre de cap altra manera”.

*Imatge d'un dels moments de la gravació del concert final al celler cooperatiu Falset- Marçà

IMG 4261

Publicitat