Butlletí informatiu 17-04-2024

El senador d’Esquerra Republicana per la demarcació de Tarragona, Josep Rufà, va preguntar en la sessió plenària de la cambra alta de la setmana passada sobre la situació de les estacions de desclassificació i descontamninació (EDC) de Falset i Montbrió del Camp incloes en el Pla d’Emergència Nuclear (PENTA).

En una entrevista enregistrada el passat divendres als estudis de Ràdio Falset, Rufà va explicar que la qüestió de la seguretat nuclear preocupa als senadors tarragonins “ja que és un tema que afecta al conjunt de la població que viu i treballa al territori i també als possibles truistes”. El senador republicà va afirmar que “des del 2015 no hi ha hagut subvencions de l’Estat per millorar les instal·lacions d’aquestes EDC”, que a Falset s’ubica al pavelló poliesportiu.

Rufà va explicar que des d’Esquerra van demanar al ministre de l’Interior, Fernando Grande- Marlaska, de qui depèn la seguretat nuclear, que es recuperin les reunions amb tots els Ajuntaments afectats per les centrals nuclears i que “es faci un simulacre real en cas d’incident nuclear”, una iniciativa que el ministre va explicar que s’està plantejant.

El 2021 és l’any en que s’ha d’anunciar si s’allarga la vida de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs. Segons Rufà, “veient que es volen fer unes proves se seguretat, entenem que es vol allargar el funcionament de les nuclears uns anys més, tot i que no és oficial”. El senador admetia que “les nuclears són necessàries ja que només amb l’ús de les energies renovables no s’aconsegueix cobrir el dèficit d’electricitat”.

Mesures contra el despoblament

Aprofitant la visita del senador a Falset, Rufà també va parlar de com s’afronta des del Senat la qüestió del despoblament de les zones rurals. El republicà va destcar que “és un gran pas” que la cambra alta hagi creat una comissió especial sobre el despoblament. Rufà va explicar que estan esperant resposta a una pregunta que van fer sobre la creació, fruit de l’acord de govern entre PSOE i Unides Podem, d’una vintena d’oficines que “han de servir per analitzar la situació des del territori i adaptar les polítiques a les seves especificitats”. En aquest sentit, apuntava que “seria un guany tenir una oficina que vetllés pels interessos del Priorat i les Terres de l’Ebre”.

Així mateix, Rufà va dir que seguiran treballant per fer front al despoblament. “És un perill pels municipis, cada vegada hi ha gent més envellida i edificis que cauen” afirmava i apuntava que “és una llàstima que es treguin serveis com l’escola o els serveis mèdics”. Finalment, el senador republicà va destcar que volen que s’augmentin les frequències de trens a la R-15 “perquè la gent pugui viure als pobles i tingui una bona connexió amb les ciutats i a la inversa”.

josep rufa

Publicitat