Informatiu cap de Setmana 26-09-2020

La Confederació hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha publicat aquesta setmana la proposta de cabals ecològics per als rius que formen part de les conques de l'Ebre, en el marc de la revisió del Pla hidrològic de l'Ebre 2021/ 2027. Per al riu Siurana, la CHE preveu incrementar el cabal ecològic respecte el volum d'aigua que circula actualment fins als 37 litres per segon de mitjana al llarg de l’any, una actualització que tant el Consell Comarcal del Priorat com la Plataforma en defensa del riu Siurana consideren “irrisòria”.

El president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, explicava que “s’hagés hagut de fer una actualització dels cabals més acurada, ja que l’augment és ímfim”. Així mateix, Gràcia afirmava que “cal que la Generalitat de Catalunya s’hi impliqui una mica més ja que és qui al final va declarar que el riu Siurana és una zona de protecció ambiental i, per tant, qui hauria de vetllar per la seva conservació”.

Des de la Plataforma en defensa del riu Siurana admeten que l’actualització suposa "doblar" el cabal actual, però consideren que és "totalment insuficient" per garantir la recuperació de la vida del riu. De fet, asseguren que aquest cabal és aproximadament "un 15% del que baixaria si no hi hagués el pantà de Siurana” segons afirmava el portaveu de la Plataforma, Oriol Ponti, en declaracions a l’Agència Cartalana de Noticies (ACN).

Tant des del Consell Comarcal com des de la Plataforma asseguren que presentaran les al·legacions pertinens a la CHE i s’esforçaran per què es tornin a revisar els cabals. Amb tot, expliquen també que la lluita per un cabal ecològic més alt no els farà perdre de vista l'objectiu principal de les seves reivindicacions, que és "recuperar la gestió del riu”.

Sobre la Taula del Riu Siurana, el president del Consell Comarcal del Priorat admet que “és una taula lenta” però que es tornarà a reprendre de cara al mes de març. “Això sí, si les eleccions ho permeten”, apuntava.

assut siurana

Publicitat