Butlletí informatiu 03-06-2020

El XIIIè Congrés Nacional d’Unió de Pagesos, que se celebra a Falset durant tot el cap de setmana, va quedar oficialment inaugurat aquest divendres al vespre en un acte que va tenir lloc al Teatre l’Artesana de la capital del Priorat i que va comptar amb la presència, entre d’altres, del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent. L’acte va ser un clam per a una pagesia catalana digna.

Sota el lema “Fem pinya per una pagesia forta”, el Congrés del sindicat agrari busca fer front a problemàtiques tan importants com la falta de relleu generacional o els preus baixos, que de vegades no serveixen ni per sufragar els costos de producció. El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, destacava que la pagesia és un sector “estratègic”. “La pagesia està disposada a seguir lluitant i a defensar la seva importància per al país”, va explicar.

Caball va afegir que “una pagesia forta és la millor eina per fer front al despoblament i per això cal que els costos de producció siguin assumibles per als pagesos i no depenguin sols del mercat”.

Per la seva banda, el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, va destacar que “en aquest país se n’espera molt de la pagesia ja que és la responsable de l’equilibri territorial i és una part imprescindible de l’economia del nostre país”. Amb tot, Torrent va afirmar que tot i la importància del sector, “no us podem demanar que feu més si no som capaços de garantir eines per al relleu generacional o de millorar la competitivitat dels vostres productes”. 

El president del Parlament també va explicar que el sector “és la primera trinxera en la lluita contra el canvi climàtic” i va tenir un record per tots aquells pagesos que s’han vist afectats pels temporal dels darrers mesos, des de Girona fins al Delta de l’Ebre. Així doncs, Torrent va defensar una pagesia catalana "digna".

En l’acte també va intervenir el conseller de Treball, Afers Socials I Família, Chakir El Homrani, que va posar en valor el paper de la pagesia com a gestors del territori i va reconèixer que “probablement, és un sector que moltes vegades se sent abandonat”.

El Homrani va insisitir en la necessitat de fer front a la falta de relleu generacional i va explicar que des del seu departament apostaran en la formació i la qualificació dels joves per tal de garantir-ho.

L’acte d’inauguració del Congrés Nacional d’Unió de Pagesos va comptar també amb les intervencions dels portaveus de la Comissió d’Agricultura al Parlament de Catalunya, del president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, de l’alcalde de Falset, Carlos Brull i del coordinador Comarcal del sindicat, Josep Maria Montané.

En Congrés Nacional d'Unió de Pagesos s'allargarà fins diumenge, quan s'escollirà la Nova Comissió Permanent Nacional del Sindicat.

IMG 20200207 195014 739

Publicitat