Imprimeix

El Gepec ha exigit al departament de Territori i Sostenibilitat que anul·li l’autorització ambiental de l’abocador de Riba-roja. En un comunicat els ecologistes denuncien les nombroses irregularitats que acompanyen al projecte de l’abocador. Segons l’entitat, "la normativa de prevenció i control ambiental exigeix que les instal·lacions s'adeqüin a les Millors Tècniques Disponibles (MTD)" i en aquest sentit afirmen que en la tramitació de l'abocador de Riba-roja, que va rebre l'autorització al 2012, "no s'han tingut en compte els avenços tecnològics en matèria de tractament i emmagatzematge de residus que ha publicat la UE des d'aquella data".

El Gepec també es mostra sorprès pel fet que els promotors no hagin estat capaços d'adequar les instal·lacions des del 2015, data en què es va sol·licitar la pròrroga. La conclusió, segons els ecologistes, és que, "fins i tot abans de posar-se en marxa, les instal·lacions ja són obsoletes".

D’altra banda, també posen de manifest l’impacte acumulatiu al territori que suposa tenir dos abocadors de característiques idèntiques situats a molt poca distància. Així doncs, destaquen que un dels impactes principals seria l'abocament de les aigües resultants del tractament dels lixiviats al riu Ebre, a través del barranc de Maials en el cas de Riba-roja, només a uns pocs quilòmetres riu amunt d'on s'aboquen els afluents de Tivissa, al barranc del Brull. Els ecologistes consideren que "la capacitat del medi receptor no és infinita, i existeix un informe de la CHE que ho avala en aquest sentit".

*Imatge de l'abocador de Tivissa. Foto: Googl Maps

abocador GoogleMaps 

Vist: 269