Imprimeix

Xavier Gràcia ha estat escollit aquest dilluns nou president del Consell Comarcal del Priorat. El candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya- Acord Municipal ha estat l’únic que s’ha postulat per a la presidència i ha rebut 17 dels 19 vots possibles, gràcies al suport dels 10 consellers del seu grup i al dels 7 de Junts per Catalunya, amb qui els republicans van signar un acord de govern tot just ahir. Tant el conseller comarcal de la CUP- Alternativa Municipalista com la consellera del PSC- Candidatura de Progrés han votat en blanc.

En el seu discurs de presa de possessió, Gràcia ha posat l’èmfasi en els punts que configuren l’acord signat entre ERC-AM i JxCAT: el suport al teixit productiu de la comarca, la lluita contra el transvasament d’aigua del riu Siurana, l’impuls de l’actual model de desenvolupament comarcal, la lluita contra la davallada demogràfica i l’abandonament rural, la persistència en el repte que el paisatge del Priorat sigui reconegut com a Patrimoni Mundial per la Unesco i la voluntat de treballar per a l’exercici del Dret a decidir i per a la constitució d’un Estat català, lliure i sobirà.

Des de Junts per Catalunya, Joan Carles Garcia, ha defensat el pacte amb ERC-AM i ha destacat que “el fet d’haver treballat conjuntament els darrers quatre anys fa que ens hi sentim còmodes”. Garcia ha afirmat que “cal que la comarca defensi els seus interessos amb una sola veu, ja que això ens fa forts com a territori davant de l’opinió pública i de la resta d’institucions del país”.

L'oposició demana transparència 

Pel que fa als representants de la resta de grups, el conseller de la CUP- Alternativa Municipalista ha donat molta importància al fet que “per higiene democràtica cal que hi hagi una oposició responsable que fiscalitzi les accions del govern”. Vinyes també ha incidit en una de les problemàtiques que estem patint a la comarca actualment: el despoblament i la falta d’habitatge. Pel conseller cupaire “cal fer front a aquest problema i establir mesures per facilitar l’accés a l’habitatge a les persones que volen seguir vivint a la comarca”. Vinyes ha destacat que “en temes de comarca com aquest o la qüestió dels recursos hídrics ens trobarem amb el govern del consell treballant en la mateixa direcció”.

La consellera del PSC- Candidatura de Progrés, Maria Jesús Sánchez, ha començat lamentant el fet al seu grup no se l’hagi convidat a formar part del govern del Consell. En aquest sentit, ha afegit que “entenem que el nostre lloc és a l’oposició, una oposició constructiva i disposada a col·laborar i treballar per tota la comarca”. Sánchez també ha demanat transparència al nou govern.

Com a xifres rellevants, destaca que els 19 consellers comarcals que formaran la corporació en aquest inici de legislatura, tan sols repeteixen en el càrrec cinc (dos d’ERC i tres de JxCAT), la resta s’estrenen en aquesta institució. Així mateix, si ens fixem en la paritat, ens trobem que hi ha una majoria absoluta d’homes i que només 6 dels 19 membres del plenari són dones.

xavier gracia

Vist: 229