Imprimeix

Independents-ERC i JxCAT a la comarca del Priorat van tancar i signar aquest diumenge un acord per constituir govern al Consell Comarcal del Priorat per aquesta legislatura. L’acord, segons figura en la pròpia declaració signada ahir diumenge neix de la voluntat de dotar la comarca “d’un govern comarcal àmpliament representatiu, fort i estable, transparent, honest i ètic”, que inclou 17 dels 19 consellers comarcals (10 d’ERC i 7 de JxCAT) i membres de la majoria de municipis de la comarca. Tot i la seva majoria absoluta, Independents-ERC havia obert el govern a Junts per Catalunya i també a la CUP, tot i que els cupaires han refusat l'oferiment. A l'oposició hi quedaran, doncs, el conseller de la CUP i el PSC-CP.

L’acord preveu que la presidència i la vicepresidència recaiguin en el grup d’Independents-ERC. L'alcalde de Gratallops, Xavier Gràcia, serà qui liderarà el govern de l'ens comarcal. Així mateix, la segona vicepresidència correspon a JxCAT.

Entre els punts de l'acord, el nou govern comarcal de l'objectiu de “afavorir la creació d’activitat econòmica i donar suport al teixit productiu de la comarca”, prenent com a punt de partida “la complexa i dificultosa situació econòmica que travessen molts sectors productius, que ha provocat una taxa d’atur molt elevada, sovint estructural”.

En el text també hi figura el compromís de “materialitzar acords que permetin impulsar els projectes d’abastament d’aigua dels diferents pobles del territori, i lluitar sense treva per la reversió definitiva del transvasament entre conques hidrogràfiques que es produeix des del riu Siurana al pantà de Riudecanyes”.

L’acord també destaca la necessitat de posar en marxa “polítiques de desenvolupament sostenibles, equilibrades i coherents amb el medi ambient i la realitat de la comarca”, i de seguir impulsant “el model de desenvolupament que ha aconseguit bastir aquesta comarca, al llarg dels darrers vint-i-cinc anys, i que té com a eixos principals la qualitat agroalimentària, turística i paisatgística”.

En aquesta mateixa línia, Independents-ERC i JxCAT del Priorat consideren del tot prioritària la lluita contra la davallada demogràfica dels diferents pobles de la comarca i “contra l’abandonament progressiu dels conreus i el mon rural, amb els problemes greus que se’n deriven tant de caire social, econòmic, forestal, ambiental, etc”. Fruit d’aquesta reflexió, es considera imprescindible “seguir impulsant la candidatura de la comarca del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco, en el benentès que la seva retirada ha estat simplement provisional i que tant la Generalitat de Catalunya com el Ministerio de Cultura segueixen creient possible el reconeixement del nostre paisatge per part de la Unesco”.

Finalment, l’acord comarcal manifesta “la decidida voluntat de la comarca del Priorat de treballar per a l’exercici del Dret a decidir i per a la constitució d’un Estat català, lliure i sobirà”.

El Consell Comarcal del Priorat celebrarà el ple de constitució avui dilluns 15 de juliol.

*Lurdes Aluja (JxCat), Xavier Gràcia (ERC), Joan Carles Garcia (JxCat) i Carlos Brull (ERC) després de signar l'acord de govern ahir diumenge.

pacteconsellcomarcal

Vist: 429