Informatiu cap de Setmana 30-05-2020

La sotsdirectora general de Protecció del Patrimoni Històric del Ministerio de Cultura y Deporte de l’Estat Espanyol, Elisa de Cabo, va defensar el passat divendres en la 43a sessió del Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO, celebrada Bakú, capital de l’Azerbaidjan, la candidatura Priorat- Montsant- Siurana, malgrat la seva retirada de la cursa per ser declarada patrimoni mundial ara fa unes setmanes.

De Cabo va explicar que l’Estat Espanyol havia decidit retirar la candidatura prioratina arran de l’informe desfavorable d’ICOMOS i es va mostrar molt crítica amb el procés d’avaluació que considera “inadequat i injust”. “Estem molt decepcionats amb les incongruències del procés”, va afirmar. Malgrat la retirada, De Cabo va destacar que “no desistirem i perseverarem per intentar inscriure el paisatge, perquè després de 12 anys de treball estem convençuts que aquesta candidatura mereix ser defensada aquí i avui”.

Així mateix va afegir que el paisatge agrícola i cultural del Priorat “no és únicament representatiu de la nostra àrea geo-cultural, sinó que representa també a milions d’homes i dones agricultors dels cinc continents que al igual que en aquest paisatge tenen com a referència el respecte a l’agricultura de petita escala, el medi ambient, la preservació de la biodiversitat i la preservació de la seva terra i el seu paisatge que és el que al final en garanteix la seva supervivència, viabilitat i sostenibilitat”.

Finalment, la sotsdirectora de Protecció del Patrimoni Històric va destacar que la candidatura Priorat- Montsant- Siurana és una proposta “precursora i avançada perquè no és només testimoni d’un passat i un present, sinó també un compromís inequívoc amb un futur possible, viable i sostenible”. Així doncs, De Cabo va emplaçar a tots els implicats a tenir les sessions de treball necessàries per poder presentar la candidatura prioratina davant del Comitè de Patrimoni Mundial.

Podeu recuperar la intervenció de De Cabo en el següent enllaç, minut 49,50': 

43rd World Heritage Committee 5 July 2019 AM

Publicitat