Informatiu cap de Setmana 03-08-2019

Aquest dijous i divendres té lloc a la Cartoixa d’Escaladei el Simposi Internacional “Paisatge, Agricultura i Dona”. En el marc de la candidatura Priorat- Montsant- Siurana a patrimoni mundial de la UNESCO participants d’arreu del món comparteixen experiències al voltant de la gestió dels paisatges agrícoles, dels models i del paper que hi juguen les dones.

Hondures, Burkina Faso, Cuba, el Marroc, França , Itàlia i també el Priorat. Un programa complet de ponències en les que els participants al simposi coneixeran experiències de cooperatives de dones, la gestió de paisatges culturals de la Unesco, iniciatives relacionades amb l’agroecologia, models del banc de terres i treballs sobre alimentació o comercialització.

Per exemple, avui divendres, ha tingut lloc una xerrada sobre cooperativisme i dona en un paisatge cultural agrícola del Patrimoni Mundial. Nídia Cabrera Huerta, administradora del Paisaje Cultural “Valle de Viñales”, a Cuba, explicava que gestionar aquest paisatge és difícil “ja que al ser un model agrícola semi artesanal, basat principalment en la producció de tabac, requereix d’un gran esforç per part de la població que hi viu i treballa”.

Georges Félix, prové de Puerto Rico, i forma part dels projectes Agroecology Europe i del moviment feminista Cultivate, a través dels quals donen suport als moviments socials que defensen, entre d’altres, la sobirania alimentària. Félix destacava que “és molt important que es parli d’una cultura de paisatge” i afegia que “agafar una perspectiva paisatgística ens permet entendre millor els processos naturals, socials i polítics”.

Més de 160 persones han participat durant aquests dos dies al simposi. Segons les dades facilitades per l’organització, un 40% dels participants provenien del Priorat, un altre 40% de Catalunya i de la resta de l’Estat i un 20% era públic internacional.

Pendents de la decisió de la UNESCO

El Simposi s’emmarca en el context de la candidatura prioratina per a què el seu paisatge agrícola sigui declarat patrimoni mundial de la UNESCO. Joan Reguant, coordinador de la candidatura i president d’ICOMOS Andorra explicava que són conscients de les particularitats de Priorat- Montsant- Siurana. “Presentem un paisatge cultural que surt una mica dels cànons acostumats a la UNESCO com el monocultiu i els paisatges estèticament espectaculars i, per tant, hem d’explicar-ho i fer-ho comprendre molt bé”, afirmava.

La candidatura Priorat- Montsant- Siurana està sent avaluada, en aquests moments, per la UNESCO i s’espera que el proper mes de juliol s’anunciï si, finalment, aquest paisatge agrícola de muntanya mediterrània es declarat patrimoni de la humanitat.

simposi

Publicitat