Butlletí informatiu 04-12-2019

Neus Català va morir aquest dissabte a la tarda als 103 anys al seu poble natal, els Guiamets. Català era l’última supervivent catalana del camp nazi de Ravensbrück i una de les veus que més han lluitat per la preservació de la memòria al nostre país.

Nascuda al 1915, Català va deixar els seus Guiamets durant la guerra civil i es va traslladar a Barcelona per fer d’infermera i lluitar contra el feixisme. Quan la República estava a punt de caure va creuar la frontera amb 180 nens refugiats a una colòia de Premià de Dalt. Un cop a França va col·laborar amb la resistència francesa contra els nazis. El 1944 fou detinguda i empresonada a Llemotges, des d’on fou traslladada al camp d’extermini de Ravensbrück i més endavant al camp de treball de Holleschein.

El 1945 fou alliberada i es va fer retratar amb el vestit de ratlles que duia al camp. Català es va instal·lar a França on va tenir dos fills i no va poder tornar a Catalunya fins al final de la dictadura. Fou el 1978, quan en una entrevista amb Montserrat Roig, va explicar per primera vegada tot el que havia viscut. Des d’aleshores sempre ha lluitat incansablement per la preservació de la memòria històrica. Els darrers anys de la seva vida ha viscut al geriàtric del seu poble, els Guiamets.

La filla de Neus Català, Margarita Català explicava ahir en declaracions als mitjans de comunicació que la seva mare “va ser una lluitadora incansable” i que fins fa uns anys “no em vaig adonar que la Neus era un referent per a tantíssima gent”.

La cerimònia pública de comiat a Neus Català serà aquest dimarts 15 d’abril a les dotze del migdia al tanatori de Móra la Nova.

*Entre els molts homentages que ha rebut, Català també comptava amb una pedra Stolpersteine a la porta de la seva casa natal, als Guiamets.

neuscatala

Publicitat