Butlletí informatiu 19-06-2019

Aquesta setmana s’ha donat a conèixer el programa i s’han obert les inscripcions del Simposi Internacional “Paisatge, Agricultura i Dona”, que tindrà lloc a la Cartoixa d’Escaladei (Priorat) els dies 9 i 10 de maig de 2019.

Impulsat per la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat, i organitzat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya, el Simposi es planteja en el context de la Candidatura del paisatge agrícola del Priorat-Montsant-Siurana a la UNESCO. La coordinadora de l’associació Prioritat i membre de l’organització del Simposi, Roser Vernet, explicava que un dels seus objectius és “establir intercanvis amb altres paisatges d’arreu del món que, tot i ser molt diferents, puguin tenir valors comuns ja que són paisatges de petita escala, de dimensió humana i de proximitat”.

Durant els dies 9 i 10 de maig, el Simposi comptarà amb ponents de procedència ben diversa i amb una presència majoritària de dones. Des de Burkina Faso i el Marroc, fins a Cuba i Honduras, passant per diversos països europeus i representants de Galícia i el País Basc, entre altres.

Al llarg del simposi es podran conèixer de primera mà les experiències de cooperatives de dones, la gestió de paisatges culturals de la Unesco, iniciatives relacionades amb l’agroecologia, models del banc de terres i treballs sobre alimentació, comercialització, etc. També s’han programat visites guiades per fer conèixer als participants el paisatge cultural agrícola del Priorat, al qual serà dedicada la darrera sessió del Simposi.

Roser Vernet explicava, també, que el Simposi es dirigeix a un públic molt divers. “En primer lloc, s’adreça als qui posen l’espai, el territori, a la gent del Priorat. Ens agradaria que desbordéssim les previsions de places reservades per la gent de la comarca” afirmava la coordinadora de Prioritat. Així mateix, afegia que degut a la gran varietat de ponents, el Simposi també es dirigeix a “gent relacionada amb l’àmbit agrícola, gent relacionada amb l’activisme, amb la gestió, amb les universitats, gent amb representació institucional, etc.“.

La decisió de la UNESCO, al juliol

El Simposi està organitzat en el marc de la candidatura Priorat-Montsant- Siurana a Patrimoni Mundial de la UNESCO. En aquest sentit, Vernet explicava que continuen treballant molt a fons amb la Generalitat per tal de trobar un model de governança de l’ens de gestió del paisatge de la comarca, necessari per aconseguir el reconeixement. “Estem intentant trobar l’encaix amb la Generalitat perquè estem plantejant una cosa que no existeix. Entre polítics, juristes i el territori estem treballant i esperem resoldre-ho aviat tot i que és complicat”, afirmava.

Serà el proper mes de juliol quan sabrem si el paisatge de Priorat- Montsant- Siurana és declarat patrimoni mundial de la UNESCO.

escaladei

Publicitat