Imprimeix

El ple de l’Ajuntament de Falset va aprovar el passat divendres el pressupost per a l’any del 2019. La xifra d’ingressos i despeses per aquest exercici és de 2.615.929€, el que suposa una rebaixa substancial respecte als comptes de l’any anterior, que comptabilitzaven gran part de les inversions incloses en el pla de barris.

Segons el regidor d’Hisenda, Miquel Puig, el pressupost és “anèmic”. “Que el capítol d’inversions sigui tan baix demostra que estem al límit de les nostres possibilitats”, afirmava. Amb tot, el regidor va explicar que el consistori rebrà diners a través de subvencions, les quals no estan comptabilitzades en els comptes.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Falset compta amb els diners corresponents a la Llei de Barris del 2018, el que equival a 1.220 mil euros. Puig va afirmar que d’aquests diners, que compten que arribin en els propers mesos, en dedicaran la meitat a finançar la tercera fase de la Llei de Barris (637.747 €) i l’altra meitat a saldar deute a curt termini.

Pel que fa al deute, el consistori falsetà devia a 31 de desembre de 2018 un total de 2.762.353€, el que equival al 85,4% respecte als ingressos. Segons el regidor d’hisenda, “aquesta xifra és alta però no extraordinària” i va destacar que no contempla els diners que ha de pagar la Generalitat en concepte de llei de barris. Per tant, “quan aquests diners arribin, el deute es reduirà d’una manera important”, va apuntar.

Puig, però, si que va matisar que el que sí que és molt elevada és la càrrega del deute, és a dir els interessos que s’han de pagar cada any. L’Ajuntament deu en concepte d’interessos un total de 255.660€, el que representa un 10% del pressupost aproximadament.

Abstenció del PSC

Els comptes es van aprovar amb el vot favorable dels regidors de l’equip de govern i l’abstenció de les dues regidores del PSC. De fet, des de l’oposició, Immaculada Pujol va preguntar sobre els salaris de les treballadores de l’escola bressol. Pujol va recordar que, actualment, el sou que cobren les treballadores de la llar d’infants no es correspon a la categoria laboral que tenen. El regidor d’hisenda va afirmar que és un problema “heretat” però que “el pressupost està al límit i hem hagut de posposar-ho”.

Maria Jesús Sánchez, per la seva banda, va reclamar la falta d’un pla de dinamització comercial per Falset i també un pla director del call jueu. Sánchez va destacar que “el pressupost és el document marc més important d’un ajuntament” i que, per tant, “esperava trobar-hi un pla de dinamització comercial i turístic que correspongui a una capital de comarca com Falset”.

En el ple del passat divendres també es van aprovar per unanimitat dues mocions. La primera, presentada pel grup del PSC, demanava un augment del nombre de pediatres a Catalunya, mentre que la segona expressava el rebuig del consistori falsetà a la construcció del macroabocador de residus industrials a Riba-roja d'Ebre. Finalment, el regidor Miquel Puig va voler explicar que renuncia a ser l'alcaldable d'Independents per Falset per concórrer en el número tres de la llista d'Esquerra Republicana a la ciutat de Barcelona.

pleajuntament

Vist: 1016