Informatiu cap de Setmana 22-06-2019

El president de la Generalitat, Quim Torra, va participar el passat dijous al teatre l’Artesana de Falset en la presentació del llibre Antoni Vidal i Talarn i Pere Joan Barceló (Carrasclet). Dos defensors de la terra (1700-1720), obra pòstuma de l’historiador Antoni Muñoz, editada per Edicions Dalmau.

Torra va destacar que els fets que narra l’historiador en la seva obra, la reconquesta del castell de Falset i última victòria dels catalans contra els borbònics durant la Guerra de Successió, eren desconeguts per a molta gent. Per això, va agrair la tasca de persones com Muñoz, ja que “ens han escamotejat moltes coses, com la nostra història, i gràcies a l’esforç de tants les estem redescobrint”.

El president Torra també va aprofitar el seu parlament per destacar que el 2019 serà “un any d’esperança” i que malgrat les dificultats, i igual que després de la guerra de successió, els catalans “no ens rendirem”. Així, va contestar als qui amenacen amb l’aplicació d’un nou 155 que “no deposaran cap Govern a Catalunya, mai més amb un article 155”.

Demandes des del Priorat

Per la seva banda, l’alcalde de Falset, Jaume Domènech, va explicar que la idea del llibre sorgeix en un moment en el que cal “documentar els fets que van passar al castell de Falset durant la guerra de Successió” i que va tenir com a protagonistes al desconegut coronel Antoni Vidal i Talarn i al popular Pere Joan Barceló, Carrasclet. Domènech va destacar que es tracta de “dos patriotes que van lluitar per les llibertats del país” i va demanar al president Torra que “s’impregni una mica més de l’esperit del Carrasclet”.

El president del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, va aprofitar la presència de Torra a Falset per demanar en públic la implicació de la Generalitat en el tram final de la candidatura Priorat- Montsant- Siurana a patrimoni mundial de la UNESCO. Sabaté va demanar al president que el Priorat “necessita el compromís de les administracions per a desenvolupar el pla de gestió de la candidatura” i va definir la candidatura a patrimoni mundial de la comarca com un “projecte de país”.

En aquest sentit, Torra va voler expressar el “total suport del govern de la Generalitat a la candidatura”. “El Govern hi posarà tots els seus esforços, i de fet el vicepresident, Pere Aragonès, ja s’està encarregant de coordinar totes les conselleries, perquè el triomf del Priorat serà també el triomf de Catalunya”, va afirmar. “Estem al vostre costat i esperem celebrar-ho tots junts”, va apuntar finalment.

 

Torra

Publicitat