La constitució de la Taula del Siurana- Riudecanyes va tenir lloc la setmana passada a la Delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona amb l’objectiu de cercar acords orientats a la gestió més sostenible dels recursos de la conca. A la Taula hi van participar diversos actors de la comarca i entitats ecologistes que vetllen per la supervivència del Siurana. Tots es van mostrar molt satisfets amb el fet que la Taula del Siurana sigui una realitat.
El president del Consell Comarcal, Jordi Sabaté, per exemple, va destacar que les “sensacions són positives” tot i que considera que “hi ha molta feina a fer i crec que és molt valent dir que tindrem propostes de consens abans de l’estiu”.
En el mateix sentit, la portaveu de la Plataforma en defensa del riu Siurana a la Taula, Anaïs Estrems, afirmava que “per una part sembla que es volen fer les coses ben fetes, i això sempre és encoratjador, però per l’altra hem d’anar amb compte perquè hi ha molts interessos i no ens podem confiar”. Estrems també es mostrava escèptica amb el fet que hi hagi resultats destacables abans de l’estiu. “Dubto que ningú estigui disposat a cedir gaire i dubto que abans del juny es pugui solucionar un conflicte que ve de tan lluny”.
Des de l’entitat ecologista Gepec, Santi Borràs destacava la bona predisposició que hi ha tant per part de la conselleria de Territori i Sostenibilitat com de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). “Vam sortir molt contents perquè se’ns van exposar dades que feia molt temps que reclamàvem i vam veure moltes ganes, per part de la conselleria i de l’ACA, per trobar una solució al conflicte”, explicava.
Tots tres representants van coincidir en el fet que la campanya de les eleccions municipals pot interferir en el bon funcionament de la Taula. “Sobretot al Baix Camp hi haurà qui voldrà fer servir el conflicte del Siurana per guanyar vots”, afirmava Estrems mentre que el president del Consell Comarcal destacava que “al Priorat anem tots a una en aquesta qüestió i, per tant, no crec que la campanya electoral afecti per aquesta part”.
Reunions mensuals i grups de treball
La taula del Siurana- Riudecanyes va ser presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que va detallar que “constituirem diversos grups de treball que s’aniran reunint periòdicament per poder disposar de totes les dades, tant de captació com d’usos de l’aigua, del sistema Siurana-Riudecanyes i que hi pugui haver un debat”.
El conseller es va mostrar confiat que “abans de l’estiu de l’any vinent hi pugui haver solucions que facin compatibles els diferents usos de l’aigua d’acord amb els postulats de la Directiva marc de l’aigua, que defineix l’equilibri ambiental de qualsevol conca hidrogràfica”.
Està previst que tots ells, a partir d’ara, es reuneixin mensualment en sessions de treball per assolir els objectius marcats. Les sessions partiran de l’anàlisi de la informació tècnica sobre la realitat hídrica de la conca i es proposaran les alternatives més adients per a millorar la gestió dels recursos.
* L'assut des d'on es desvia el Siurana cap a l'embassament de Riudecanyes, prop de la Venta d'en Pubill