Butlletí informatiu 14-11-2018

Unió de Pagesos alerta que la producció d’olives al Priorat podria davallar fins a un 30% respecte l’any passat tant pel que fa a les de regadiu com de secà. Les causes de la reducció de collita han estat sobretot els problemes en la fase de floració i quallat del fruit. La coincidència de les pluges de la primavera amb la fase de floració han provocat els danys. Així mateix, cal sumar-hi la tendència pròpia del conreu a l’alternança productiva i un llarg període sense pluges durant l’agost i el setembre.

En d'altres zones de la demarcació, la situació ñes encara pitjor. A les Terres de l’Ebre, després de tres anys consecutius de sequera, les pèrdues poden arribar a ser del 80% respecte de la producció anterior al període de sequera. Al Baix Camp, la reducció de collita pot arribar fins a un 70% menys que en la de la campanya passada; a l’Alt Camp, podria situar-se en la meitat de la de l’any passat, i al Baix Penedès, un 60% menys que la campanya passada.

Pel que fa al preu en origen de l’oli d’oliva, el sindicat adverteix d’una forta caiguda al llarg de la campanya actual, i que el Ministeri d’Agricultura fixa en un 32,83% respecte de la campanya passada a la setmana 31 (31 juliol) del 2018. Aquest fet, sumat a la disminució de la producció prevista, pot abocar els productors a una pèrdua de renda amb un risc per a la viabilitat de les explotacions. En aquest sentit, Unió de Pagesos demana a la indústria oleícola i a la gran distribució que sigui conseqüent en la repercussió del preu, ja que no el repercuteix al consumidor quan baixa en origen, i pressiona a la baixa, injustificadament, el preu al productor.

olivers

Publicitat