Butlletí informatiu 14-11-2018

Falset acull des d’avui i fins diumenge el primer congrés de la jota als territoris de parla catalana. Durant tot el cap de setmana experts i aficionats a aquesta temàtica es donen cita a la capital del Priorat per posar en comú les recerques més recents i per debatre l’estat actual d’aquesta manifestació cultural en aquest conjunt de territoris.

La directora de l’Institut Ramon Muntaner, Maria Carme Jiménez, explicava en l’acte d’inauguració que el congrés “pretén posar en valor aquesta dansa tan pròpia d’alguns territoris de parla catalana”.

Al seu torn, l’alcalde de la capital del Priorat, Jaume Domènech, ha volgut destacar la vinculació de Falset amb la jota. Segons Domènech, “la jota es ballava a Falset des de temps antics però ha estat gràcies al teixit associatiu, com ara la Clavellinera, la banda de música Vila de Falset o l’Esbart Sant Gregori, que s’ha convertit en un símbol d’identitat del nostre poble”.

En l’acte inaugural també hi ha participat el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Jordi Agràs, que ha reivindicat la jota com “una dansa pròpia, també, dels catalans que, a més a més, ens agermana amb d’altres terres”. Agràs, també, ha volgut tenir un record per a l’exconseller de Cultura exiliat a Brussel·les, Lluís Puig, un dels artífex i impulsor entusiasta d’aquest congrés de la jota.

Unes 200 persones s’han inscrit a aquesta primera edició del congrés que girarà al voltant de quatre eixos temàtics: els aspectes històrics de la jota; el seus aspectes identitaris i de patrimonialització; el seu ús i funció, i les seves formes de transmissió. Les conclusions que s’extreuran de tot aquest seguit de ponències es presentaran demà dissabte en l’acte de cloenda on hi participarà la consellera de Cultura, Laura Borràs.

A banda de la vessant acadèmica, però, el programa també inclou activitats de caire lúdic i actuacions, amb espectacles, balls de plaça o cercaviles que donaran el toc festiu a aquest esdeveniment. Entre els plats forts hi trobem l’espectacle inaugural, que anirà a càrrec de la companyia Xuriach i que tindrà lloc aquest vespre al Teatre l’Artesana, o l’epectacle A vore! que se celebrarà demà. També cal destacar la trobada de sonadors, que omplirà de música la plaça de l’Artesana demà a la nit.

El congrés està organitzat pel departament de Cultura de la Generalitat, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Falset.

jota2

Publicitat