Informatiu cap de Setmana 20-10-2018

Les CUP del Priorat i el Baix Camp han pactat aquesta setmana amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la creació d’una Taula del Siurana per tal de trobar la solució al conflicte sorgit per l’ús dels recursos hídrics del Priorat i el Baix Camp. En la reunió amb el director de l’ACA, Jordi Agustí, hi van participar Edgar Fernández, diputat provincial i membre de la Cup de Reus, el conseller comarcal del Priorat, Damià Fàbrega i la diputada al Parlament, Natália Sánchez. La trobada va servir per coindicidir en què crear una Taula del Siurana és la millor manera per trobar una soluació al conflicte. El conseller comarcal del Priorat, Damià Fàbrega, explicava en declaracions a Ràdio Falset que "és un primer pas molt important per asseure tots els actors implicats i buscar una solució el màxim consensuada possible". Segons els cupaires, l'ACA es va comprometre a convocar la Taula del Siurana durant el proper mes de setmbre.

Els cupaires van posar d'exemple el cas de la Taula del Ter  que "va demostrar que, malgrat les dificultats, si hi ha voluntat i predisposició es poden trobar solucions de consens per a tots els agents implicats". "Creiemque és un bon mirall per aprendre, salvant les distàncies, i que hi ha moltes similituds que es poden adoptar tot i que és cert que necessitem la bona voluntat de tots els actors implicats en el conflicte".

Aquesta primera trobada entre l’ACA i la CUP ha servit també per mostrar les principals preocupacions del territori vers el conflicte amb els recursos hídrics. Des del Priorat, Fàbrega va manifestar la necessitat de fixar un cabal ecològic del riu Siurana i van demanar que s’estudii i es determini aquest cabal el mes aviat possible. "A la CUP una de les coses que més ens preocupa és garantir la vida i el cabal mínim i ecològic que ha de tenir el riu Siurana". "Nosaltres vam demanar a l'ACA quina era la situació respecte al cabal mínim i ens van comentar que hi ha un creuament de competències entre la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, de la que el Siurana és afluent, i l'ACA i que entre uns i altres el cabal sha anat posposant". Amb tot, Fàbrega va destacar que l'Agpencia Catalana de l'Aigua "es va comprometre a definir el cabal ecològic del riu abans d'acabar l'any".

 Així mateix, els cupaires també van insistir en què "cal fer una auditoria que investigui possibles usos irregulars dels recursos hídrics que posi al descobert les pràctiques opaques i fraudulentes que s’han donat fins ara".

Per altra banda, el conseller comarcal també va explicar que estan a l’espera de conèixer els propers passos que seguirà el Consell Comarcal del Priorat d’ara endavant, després que el president de l’ens, Jordi Sabaté, donés a conèixer que ja tenen un estudi jurídic amb diverses vies legals per fer front al transvasament del Siurana.

Amb tot, des de la CUP celebren que l’ACA els hagi emplaçat a reunir-se de nou a finals de setembre per continuar evaluant la gestió de l’aigua a les dues comarques i que hagi adquirit el compromís de mantenir una relació fluïda a partir d’ara.

aca

Publicitat