Imprimeix

Unes 300 persones es van trobar el passat diumenge al Castell de Falset en un acte de suport als presos polítics organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana del Priorat. Sota el títol “Paisatges de llibertat”, l’acte va voler mostrar la solidaritat dels prioratins i les prioratines amb les persones empresonades o exiliades. De fet, es van recaptar 2.875€ per la caixa de solidaritat i la bústia republicana, amb cartes dirigides als presos, va recollir 328 missatges de suport.

L’acte va comptar amb la participació de familiars dels presos i exiliats com ara Meritxell Lluís, parella de Josep Rull, Bernat Pegueroles, marit de Carme Forcadell i Ferran Civit, parella de Meritxell Serret.

Meritxell Lluís, amb vincles amb Porrera, va llegir una carta escrita des de la presó d’Estremera pel propi Rull dirigida a tots els prioratins. "Estimats amics i amigues del Priorat", començava la carta, que continuava: "us escric des de la presó d’Eestremera per culpa d’aquest vergonyós procés judicial. Us saludo amb tot l’agraiment per tot el suport i escalf. M'alegro que ens tingueu presents en les vostres trobades". Així mateix, Rull manifestava que "som responsables de complir amb la voluntat de l’1 d’octubre. Aquell 1 d’octubre no ens el podran treure. Toca estar ferms al costat del president torra i fer front al 155. Feu de la nostra realitat, una veritat inexpugnable".

El marit de Carme Forcadell, Bernat Pegueroles, va agrair la presència dels assistents i va explicar que a tot Catalunya durant el passat diumenge hi va haver fins a 26 actes. Pegueroles va destacar també que Carme Forcadell i Dolors Bassa són les empresonades amb menys visibilització. "Primer sempre van els homes", lamentava. Durant l’acte, Pegueroles va haver de sortir perquè va rebre la trucada diària de Forcadell, una trucada que si no agafa ja no pot tornar a fer dins l’endemà.

També va voler dirigir unes paraules als assistents el company de l’exconsellera d’agricultura exiliada a Brussel·les, Meritxell Serret. Ferran Civit va animar els assistents a ser "perseverants" en el camí cap a la independència. I des de Burssel·les, els consellers Lluís Puig i Meritxell Serret van dirigir uns missatges en vídeo a tots els assistents. Puig va vincular el títol de "Paisatges per la Llibertat" amb el camí cap a la Unesco de la comarca del Priorat i el camí cap a la llibertat del poble de Catalunya.

Helena Barceló, una de les prioratines encausades arran de la vaga general del 8N va explicar la situació de les 39 persones del Camp de Tarragona citades a declarar davant del jutge investigades per suposats delictes contra la seguretat del trànsit. La bellmuntana va denunciar, una vegada més, la judicialització de la política.

L’acte va acabar amb el parlament de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzié que va destacar que tot i que no ho sembli cada vegada "la causa catalana va guanyant visibilitat a l’exterior".

El coordinador de l'ANC al Priorat, Josep Maria Fort, agraïa en declaracions a Ràdio Falset l’assistència i la gran col·laboració i suport de la gent del Priorat amb les persones empresonades o exiliades. “Ha estat molt emotiu, sobretot escoltant els familiars, però a la vegada festiu després amb el vermut”. “Seguim decidits a lluitar per la llibertat”, sentenciava.. Com no podia ser d’altra manera, l’acte va cloure amb el cant dels Segadors i crits de llibertat.

WhatsApp Image 2018 05 28 at 18.42.14

Vist: 1480