Informatiu cap de Setmana 13-10-2018

Com ja us vam explicar fa uns mesos, en la darrera reunió de poble, l’Ajuntament de Falset va anunciar que es veu obligat a augmentar el cost del servei de recollida i tractament de residus degut a l’increment del volum de brossa que correspon a la fracció de rebuig.

Segons dades del Consorci 3 Comarques, encarregat de la gestió de residus al Priorat, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, l’any 2017 es van generar a Falset més de 670.000 quilograms de rebuig. Aquesta xifra supera en prop de 150.000 quilograms la registrada fa només 4 anys, el 2013, i en uns 40.000 la registrada durant el 2015.

L’increment de la fracció rebuig es tradueix directament en augment del cost del servei de recollida i tractament de residus. És per això que el consistori, com ja va anunciar en el seu moment, es veu obligat a replantejar l’ordenança fiscal de recollida i tractament. El regidor de medi ambient, Jordi Castelló, explicava a Ràdio Falset que "aquest increment ens obliga a augmentar la taxa de recollida d'escombraries".

En aquest sentit, als habitatges particulars se’ls aplicarà una taxa de 112,95€, i als hotels, restaurants, bars i similars, de 341,52€. Les noves taxes suposen un augment de 14,63€ i 25,51€, respectivament. Segons Castelló, el darrer estudi realitzat sobre la recollida d'escombraries "recomanava" a l'ajuntament augmentar un 10% la taxa "però nosaltres volem donar un vot de confiança als veïns de Falset i només l'apujarem un 5%".

L’augment del volum de rebuig no es troba en un augment de població. De fet, el nombre d’habitants de Falset s’ha mantingut estable (o ha minvat) en els darrers anys. És per això que, rere les causes que expliquen l’increment d’aquesta fracció de la brossa, l’Ajuntament apunta que s’han perpetuat i accentuat determinats mals hàbits entre una part dels veïns. "En part és degut a la nostra deixadesa", afirmava Castelló, que afegia que "si en els darrers mesos el volum de residus de rebuig disminueix, indiscutiblement, tornarà a baixar la taxa de recollida d'escombraries".

L’Ajuntament ha editat de nou un fulletó en 6 idiomes (català, castellà, anglès, francès, àrab i romanès) que informa sobre els dies de recollida selectiva i els residus que corresponen a cada fracció. A més, va repartir entre els veïns uns 250 cubells de 25 litres per a la fracció d’orgànic i 15 contenidors de 120 litres per a locals comercials.

brossa infografia

Publicitat