Informatiu cap de Setmana 22-02-2020

Un informe del Consell General de Medi Ambient i el Desenvolupament Sostenible (CGEDD, per les sigles en francès), encarregat pel Ministeri de la Transició Ecològica i Solidària de França, cita les polítiques catalanes del paisatge i la creació de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, com a exemple a seguir per a aquell país.

El document, que estudia les polítiques i actuacions de vuit estats i regions europees en matèria de paisatge per identificar aquelles que es podrien transposar a França, destaca com un exemple a seguir la Carta del paisatge del Priorat com a “projecte impulsat i pilotat pels habitants” d’aquesta comarca, “que han decidit agafar les regnes del futur del seu territori, recolzant-se en la renovació de l’economia vinícola local”.

Així mateix, el Consell General francès cita, entre les diverses iniciatives catalanes, els set catàlegs del paisatge que ha redactat l’Observatori per encàrrec del Departament de TES. Són instruments que han permès determinar la tipologia i estat de conservació de 134 paisatges d’arreu de Catalunya, identificar els seus valors i, especialment, “proposen objectius de qualitat a assolir” que s’han d’executar mitjançant directrius. Així, “els objectius de qualitat es transcriuen directament”, ressalta l’informe.

L’informe també destaca les iniciatives per estimular la participació de la població en la cura i gestió dels paisatges, el Consell General del Medi Ambient cita la Wikipedra, l’enciclopèdia online de les construccions en pedra seca. Gràcies a una xarxa de 300 de col•laboradors, s’han pogut identificar i catalogar més de 16.000 d’aquests elements del patrimoni agrari català.

L’estudi recomana al govern francès seguir els passos d’altres territoris com Catalunya i “definir una autèntica estratègia global, establint les prioritats en funció dels actors i dels territoris implicats”. També aposta per “introduir una visió paisatgística en les polítiques sectorials i impulsar la cultura del paisatge entre la ciutadania”.

BIG 552500020031218 03

Publicitat