Imprimeix

La sala d’actes de l’Ajuntament de Falset va acollir el passat divendres la presentació del projecte del nou museu del municipi, que s’anomenarà Castell de Falset, museu comarcal. Aquest projecte neix , segons l’alcalde, Jaume Domènech, de la “necessitat de crear un espai per ubicar-hi el museu de la vila i comarca”. Domènech va apuntar que “la idea és inaugurar-lo la setmana prèvia a la Festa Major”.

L’alcalde va explicar que es va decidir ubicar el nou museu al castell ja que “el contingut del Castell del Vi també s’havia d’actualitzar” i van creure “que seria un bon lloc per exposar-hi tot el patrimoni històric del municipi, que està en mans del Centre d’Estudis Falsetans”.  Així mateix, Domènech també posava en valor el propi castell de Falset. “Té una gran història, amb personatges il·lustres com les dues reines, Elionor de Xipre i Margarida de Prades, o l’infant Pere”. El batlle va xifrar el cost del projecte en 200.000 euros, que en part vindran subvencionats per la llei de barris.

En l’acte també hi va intervenir el president del Centre d’Estudis Falsetans, Anton Vidal, que va destacar que per l’entitat que presideix “sempre ha sigut una prioritat que les peces que estaven a l’antic museu poguessin tornar a estar exposades al públic” i va afegir que “tots hem d’anar a una per poder tenir un museu de Falset i comarca”.

L’arqueòloga Margarida Genera, que s’encarregarà d’inventariar i contextualitzar totes les peces del Centre d’Estudis,  va qualificar el dia de “molt emocionant”  ja que “anem a acabar una tasca que va començar fa més d’un segle”. Genera va afirmar el nou museu “serà el petit homenatge” a totes les persones que han investigat per conèixer la història de Falset i la comarca.

Finalment, l’acte també va servir per presentar el logotip del nou museu i la distribució de les diverses sales d’exposicions. Així doncs, hi haurà una sala dedicada a la mort en la prehistòria, que acollirà les principals restes del jaciment de la Cova de l’Arbonès, una  segona sala tractarà sobre el comerç de l’edat antiga, mentre que una tercera se centrarà en el naixement de Falset i l’Edat Mitjana. La quarta sala tractarà els conflictes bèl·lics que van afectar el Priorat durant l’Edat Moderna. Més endavant, està previst obrir dues sales més que abordaran la Guerra Civil i els bombardejos i la terra i el vi.

Nacho Soriano, representant de l’empresa encarregada de la museïtzació, va destacar que volen que “sigui un museu del segle XXI, és a dir, un museu que sigui un espai lúdic a la vegada que formatiu”. 

WhatsApp Image 2018 02 06 at 12.09.38

Vist: 1374