Butlletí informatiu 14-11-2018

La seu del Consell Comarcal del Priorat ha acollit aquest divendres una jornada sobre diversificació agrària, paisatge i sostenibilitat. Organitzada pel Parc natural del Montsant, Prioritat i el mateix consell, les jornades perseguien l’objectiu d’informar i divulgar les diferents iniciatives i accions de dinamització agrària que s’estan impulsant a la comarca com a eines per a un desenvolupament local sostenible.

La jornada ha constat de 3 parts. En la primera, s’han abordat les diferents eines de dinamització agrària territorial i de planificació entre les quals destaquen la creació d’un banc de terres del Priorat, inclòs dins del Pla estratègic de Competitivitat Territorial (PECT) de la comarca i que es beneficiarà dels fons FEDER provinents de la Unió Europea.

Tal i com explicava el president del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, “aquest banc de terres vol ser una de les principals vies per facilitar que les persones que no disposen de terres es puguin beneficiar de la cessió de terres per part de propietaris que volen deixar de fer-se’n càrrec”. “Un dels objectius és garantir el relleu generacional a la pagesia del Priorat i la incorporació de joves a aquesta activitat”, afirmava Sabaté.

L’acte ha continuat amb una ponència sobre les perspectives que la candidatura del paisatge prioratí a Patrimoni Mundial de la Unesco del paisatge de la comarca pot obrir de cara la continuïtat i coordinació del fòrum agrari del priorat. En la primera part de les jornades també s’han tractat la planificació agrària des del punt de vista del canvi climàtic o el paper que pot jugar el cooperativisme en el segle XXI.

La segona part ha servit per presentar els projectes i estudis de dinamització agrària territorial vers la sostenibilitat que ja s’estan duent a terme a la comarca. Així doncs, s’han explicat el Projecte Life de sostenibilitat energètica pels cellers del Priorat, impulsat per VITEC i les dues denominacions d’origen de la comarca. També han intervingut el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, que ha donat a conèixer les diverses accions de valorització del paisatge que estan tirant endavant mentre la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, ha parlat de les accions de valorització agrícola i gestió sostenible.

Finalment també es va parlar sobre el projecte de dinamització de la pastura extensiva amb cabra blanca impulsat pel consorci de la serra de Llaberia, mentre que des del Parc Natural del Montsant, Ferran Mestres i Mireia Vilamala han presentat l’estudi i projecte de biodiversitat cultivada a Montsant. Mestres ha destaca la pèrdua de diversitat en els cultius locals de la comarca i la tendència al monocultiu. Amb tot, l’estudi ha comptabilitzat una enorme diversitat d’arbres fruiters i horta autòctons de la comarca. Villamala, per la seva banda, ha explicat que “el moment de fer aquest estudi era ara, abans que desapareixin molts dels testimonis existents encara avui en dia”. La jornada ha culminat amb una taula rodona, moderada pel periodista i escriptor Toni Orensanz, en les que s’han abordat els reptes del Fòrum agrari per al 2018.

IMG 20171124 095330

 

Publicitat