Butlletí informatiu 05-12-2018

El ple del Consell Comarcal del Priorat va aprovar ahir a la tarda la sol·licitud d’inici de procediment de revisió de la concessió d’aigües del riu Siurana a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). L’aprovació d’aquest acord suposa que des del Priorat es demana que la Confederació Hidrogràfica estudiï la concessió d’aigües del Siurana a la comunitat de regants del pantà de Riudecanyes, que data dels anys 30.

Des del Consell Comarcal del Priorat defensen l’eliminació de la concessió o una reducció substancial del cabal concedit amb l’argument de que cal preservar l’interès natural i mediambiental de la llera del riu Siurana, que segons ells, es troben amenaçats en la situació actual. Tal i com assegurava el president del consell comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, “la concessió es va donar molt abans que apareguessin noves figures de protecció mediambiental, de fauna i flora, com ara el Pla d’espais d’interès natural (PEIN), la Xarxa Natura 2000 o la zona especial de protecció de les aus (ZEPA)”.

Segons el document que el Consell Comarcal enviarà a la CHE “l’escenari de degradació estructural i funcionals de la falta d’un cabal ecològic al riu Siurana dibuixa una situació crítica i de màxima urgència” i urgeix a prendre mesures el més ràpid possible. Així mateix, des de la comarca també s’al·lega que les necessitats hídriques satisfetes per la concessió atorgada a la comunitat de regants del pantà de Riudecanyes es poden obtenir per altres mitjans, en referència al minitrasnvasament de l’Ebre.

L’acord de la sol·licitud es va aprovar al ple per unanimitat. Des de l’oposició, el conseller de la Cup, Damià Fàbrega, veia amb bons ulls l’aprovació d’aquest nou pas del consell “per aconseguir que el riu Siurana torni a ser un riu viu”. Precisament la CUP Priorat, juntament amb la CUP del Baix Camp, van emetre un comunicat una estona abans de la celebració del ple del Consell Comarcal en la què insistien que “més enllà de les iniciatives que pugui emprendre cadascun dels actors implicats en el conflicte de l’aigua del Siurana, cal trobar una sortida pactada que garanteixi l’ecosistema del riu i les necessitats hídriques dels municipis de la conca del Siurana”.

I en aquest sentit, la formació anticapitalista recorda el compromís de l’ACA i de la conselleria de Territori de la Generalitat d’impulsar una Taula del Siurana, “que assegui en una mateixa taula totes les parts implicades per tal de trobar una solució al conflicte”. Fàbrega destacava que en d’altres comarques amb problemàtiques similars això ha servit per arribar a acords importants com és el cas de la Taula del Ter.

El president del Consell Comarcal, per la seva banda, destacava que la Taula del Siurana “ja va ser un compromís adquirit pel conseller de territori, Josep Rull, actualment a la presó, i que ara l’actual conseller Damià Calvet també vol tirar endavant”. Amb tot Sabaté, va dir que tot i la taula, “el Consell continuarà endavant en la lluita per l’aigua del Siurana”.

WhatsApp Image 2018 09 29 at 09.07.111

La Napa Valley Wine Academy (NVWA) ha afegit la Denominació d’Origen Montsant a les presentacions que actualment es fan per estudiar els vins elaborats a Espanya. Aquesta prestigiosa acadèmia de formació vitivinícola busca així conscienciar sobre el territori, els vins i les persones que hi ha darrere de la DO Montsant.

La presidenta de la Do Montsant, Pilar Just, destacava la importància de "poder explicar la Do Montsant en aquests llocs" i afegia que aquest centre "ha format ambaixadors experts en la DO Montsant". Durant l’últim mes s’han portat a terme diferents activitats formatives amb la intenció de començar a assentar les bases per a un coneixement més exhaustiu de la DO Montsant.

Totes aquestes activitats formatives s’emmarquen dins el programa d’ambaixadors que la Napa Valley Wine Academy ha posat en marxa en col·laboració amb la Denominació d’Origen Montsant, i que tenen com a objectiu final el reconeixement de la DO a nivell internacional. Des de la NVWA es va fer una selecció prèvia de possibles perfils per al programa d’ambaixadors.

Algunes de les persones seleccionades van poder visitar la DO Montsant el passat mes de març en la missió inversa dels Estats Units. A la tornada, van passar unes proves oficials per tal d’obtenir el reconeixement com a ambaixadors Montsant. Gràcies a aquest programa, la Denominació d’Origen Montsant compta ara amb 6 ambaixadors als Estats Units amb coneixements específics sobre la DO i una bona base per portar a terme nous seminaris formatius.

Tots els perfils corresponen a persones reconegudes per la seva labor en l’àmbit de l’ensenyament, i entre ells es troben Catherine Bugué i Jean Cox, responsables d’impartir els dos primers seminaris sobre la DO Montsant que s’han portat a terme a la Napa Valley Wine Academy.

 

Publicitat