Butlletí informatiu 26-02-2020

Important derrota del Falset Esportiu en la darrera jornada. L’equip de la capital del Priorat va sortir golejat per 4 gols a 0 del camp de la Floresta. Els falsetans sumen, d’aquesta manera, la primera derrota de la temporada i cauen de la tercera a la cinquena posició a la classificació. Actualment, tenen 13 punts.

També derrota del Porrera, que va perdre per 2 a 1 en la seva visita a Maspujols. Els porrerans sumen la tercera derrota consecutiva i són tretzens amb 6 punts.

En la jornada 8 el Porrera rebrà aquest dissabte a les 17h a la Selva mentre que el Falset jugarà diumenge a les 12h contra el Maspujols al Nou Domènech Aragonès.

Pel que fa als juvenils del Falset, els nois de la capital del Priorat van caure a casa contra el Pare Manyanet de Reus per 1 gol a 3. El gol de Genís José va ser insuficient per a que els falsetans  poguessin sumar algun punt en un partit clarament dominat pels de Reus. Amb aquesta nova derrota, el Falset tan sols suma 1 punt i és dotzè a la classificació. Aquest cap de setmana els falsetans visiten el camp de l’España la Canonja, dissabte a les 19.30h.

En futbol sala, el Capçanes va golejar l’Ampolla per 13 gols a 4. Pels prioratins van marcar Julià Piqué (5), Ignasi Pelejà (4), Yasin Amghar (3), i Arnau Sedó. Una gran victòria que col·loca al Capçanes segon amb 6 punts. El partit entre el Vandellòs i el Priorat Nord es va aplaçar.

En la propera jornada el Priorat Nord jugarà dissabte a les 18h contra el Móra la Nova. El Capçanes descansa.

Resultats esportius dels equips prioratins en l'última jornada: 

- La Floresta 4 - Falset Esportiu 0

- Maspujols 2 - Porrera 1

- Falset Esportiu (juvenil) 1 - Pare Manyanet 3

- Capçanes 13 - l'Ampolla 4

- Vandellòs - Priorat Nord (aplaçat)

Un grup de professionals alemanys visitaran la DO Montsant els propers dies. La visita, que arrenca aquest dissabte, aproparà no només els vins Montsant als prescriptors alemanys, sinó també el territori, la cultura i el paisatge de la comarca.

Els visitants gaudiran, en primer lloc, d’un seminari introductori sobre la DO Montsant, per donar pas a continuació a tota una sèrie d’activitats que portaran al grup a visitar diferents cellers emparats a la DO Montsant, així com a un tour pel territori que servirà per veure in situ els diferents sòls que es poden trobar a les 6 zones que conformen la DO i que han donat pas als estudis de zonificació, claus per entendre la DO Montsant i els seus vins, i en especial aquells elaborats a base de Garnatxa i Carinyena, les dues varietats més representatives de la zona.

Conèixer els estudis i els treballs de la DO, però també el contacte directe amb els cellers, són les claus fonamentals que caracteritzen aquesta acció, que s’emmarca en l’estratègia de promoció internacional de la marca DO Montsant i els seus vins. I és que l’exportació representa el 45% de les vendes de la DO Montsant segons dades corresponents a l’any 2017. En el rànquing de països, Alemanya és el segon país per volum d’exportació de vins Montsant -posició que ocupa des de 2012, sempre per darrere dels Estats Units- amb una mitjana de més de 300.000 ampolles l’any 2017.

Aquesta nova missió inversa, organitzada pel Consell Regulador de la DO Montsant amb el suport de l’Oficina Exterior i d’Inversions de Catalunya a Berlín en el marc del programa Catalan Wines d’ACCIÓ.

image012

El passat dimecres havia de tenir lloc la tercera sessió de la Taula del Siurana però aquesta ha estat aplaçada cinc setmanes i, per tant, no es tornarà a reunir fins al mes d’abril. Segons el president del Consell Comarcal del Priorat, en aquesta reunió l’ACA “havia d’aportar una sèrie de documentació que va quedar pendent de la reunió passada”. Com que finalment, l’ACA no té la documentació a punt la propera reunió s’endarrerirà fins al 3 d’abril.

Aquesta tercera reunió de la Taula del Siurana havia d’abordar els requeriments del Priorat i els recursos hídrics de la conca del Siurana. En aquest sentit, Sabaté explicava que hi anaven amb la “voluntat d’escoltar la resta de participants”, tot i que afirmava que, ja abans de la taula, “vam demanar una revisió de les concessions a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre”.

Respecte a la proximitat de les eleccions municipals, Sabaté creu que “és una qüestió que probablement sigui empipadora a l’hora d’encarar la campanya en municipis més grans com Reus”, però, de la mateixa manera, va afegir que “és un problema que al Priorat no és dona ja que tots anem a una”.

Amb aquest endarreriment, la Taula s’allargarà més enllà de les eleccions tot i que el president del Consell Comarcal del Priorat no creu que “l’actitud agressiva de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i, sobretot, de l’Ajuntament de reus sigui massa diferent a la que es van trobar en les reunions anteriors”.

Després de la segona reunió de la Taula del Siurana, el Consell d’Alcaldes del Baix Camp i membres de l’ajuntament de Reus van qüestionar la neutralitat de l’ACA en relació a la gestió dels recursos hídrics dels embassaments de Siurana i Riudecanyes.

siurana

Aquest dissabte 6 d’abril se celebra el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF). Enguany l’objectiu del DMAF és fer arribar a la població el missatge “Acumula 30 minuts d’activitat física diària si ets adult i 60 minuts si ets un infant”.És per això, que el CAP de Falset s’ha volgut sumar, un any més, a aquesta iniciativa i ha organitzat una caminada pel circuit saludable de Falset. La sortida està prevista per aquest divendres a les 8h.

Els circuits o rutes saludables són recorreguts que poden ser urbans, periurbans i naturals. De nivell fàcil o moderat i que estan a l’abast de tothom. Tots tenen algun valor afegit quant a interès històric i patrimonial, indrets especialment interessants o de medi natural; antigues vies de ferrocarril, canals, camins públics, camins de ronda, senders, tot cercant els passos més adients i segurs. També són transitables en bicicleta.

Al Priorat, l’únic poble que, de moment, disposa de circuit saludable és Falset tot i que se n’estan impulsant a d’altres municipis.

*En el mapa es mostren els circuits saludables de Falset.

mapafalset

Des del passat diumenge i fins al 22 d’abril la Cartoixa d’Escaladei acull l’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya’, produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i coordinada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) en col·laboració de les entitats de l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial.

La mostra aborda el tema des d’una perspectiva eminentment etnològica, per a mostrar la relació home-medi-arquitectura des d’una aproximació a diferents paisatges i entorns històrics, culturals i productius rurals de Catalunya. L’arribada de l’exposició a Escaladei és gràcies a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, l’ associació Prioritat i el Parc Natural de Montsant.

L’objectiu principal de l’exposició és, segons els organitzadors, “aportar elements de reflexió sobre com el medi, les formes de vida, la tecnologia, les relacions socials i les maneres d’entendre el món, es combinen per donar forma i fixar l’ús dels elements arquitectònics dels nostres paisatges humanitzats”, alhora que també “vol plantejar elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions i les seves opcions de futur en funció de l’actualització dels seus usos”.

Així mateix, coincidint amb l’arribada d’aquesta mostra itinerant al monument prioratí, tel passat diumenge també es va presentar el catàleg de l’exposició, editat recentment. La presentació de l’exposició i del catàleg va comptar amb la presència de la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Àngels Blasco; de la Directora de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), Maria Carme Jiménez, i de Josep Manuel Rueda, Director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

expoescaladei

Publicitat